Vespa ile Dünyayı Gezen Türk!


Ordulu Osman Gürsoy, 1960'lı yıllarda İngiltere'ye işçi olarak gidiyor. Boş zamanlarında da kısa geziler yapmak için ikinci el bir Vespa motosiklet alıyor. 1969 yılında yenilediği Vespa motoru ile Ordu-Londra arasında tam 19 kez yol alıyor. Üstelik her gidişinde farklı bir yol izleyerek Arnavutluk ve Finlandiya dışında bütün Avrupa ülkelerini geziyor. Bununla da bitmiyor, bir de motorunu uçağa koyup, Amerika'ya gidiyor ve ülkeyi baştan sona kadar geziyor!


Bugüne kadar toplamda 180 bin kilometreden fazla yol yapan Osman Gürsoy, Dünya'nın çevresini 5 defa dolşacak kadar motosiklet kullandı. Bu gezilerde 3.000 saat motor üzerinde kaldı. Gezilerin maaliyeti, sekiz ton yakıt ve 350 kilo yaü oldu! Arizona Çölü'ne bile motoruyla giden Gürsoy, motosiklet tutkunlarını kıkandıracak maceralar yaşadı. Üstelik 150 CC'lik Vespası ile yaptı bütün bunları.


150 CC'lik 6 beygirlik motoru ile saatlerce yol yapan Osman Gürsoy'un yanından hiç ayırmadığı Canon marka fotoğraf makinesi, bu güzel anların birçoğunun kaydedilmesini sağladı.

Vespa'dan Hediye!

Küçük motoruyla bu kadar yol yapan gezgin Osman Gürsoy, İtalyan firması Vespa'nın dikkatini çeker. 6 beygirlik Vespasıyla Dünyayı gezen Gürsoy'a yeni bir Vespa hediye ederler. Fakat Gürsoy yeni motosikletiyle kaza yapınca onu satıp tekrar emektar Vespa'sına geri döner. Sonraki durak ise Amerika olur! Amerika'yı 50 günde baştan başa gezen Türk gezgin, Kanada'yı gezmeyi de ihmal etmez.


Çöl Yollarında Bir Vespa

Avrupa'nın birçok yerini gezen Gürsoy, ABD'de Colombia, Florida-Miami, Atlanta, Tenessee, Alabama, Arkansas ve Dallas’tan sonra Teksas’a varır. Bu arada gittikçe ünlenen çılgın Türk, yolda Vespa bayilerine uğrayarak aldığı parçalar için para ödememeye başlar. Bayiler, ona gerekli parçaları ücretsiz olarak vermektedir. Seattle’dan sonra Kanada sınırına vardığında hiç de hoş karşılanmaz. ‘Nereye?’ diye soran gümrük memuru, ‘Ülkenin bir başından öbür başına’ cevabını alınca bir Vespa’ya bir de üstündekine bakar. Pasaporta damgayı vurur. Turunu tamamlayıp New York’a döner.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.