Motosiklet Muayene Rehberi

Otomobillerde zorunlu olarak uygulanan ''araç muayenesi'' aynı şekilde motosikletler için de zorunlu bir uygulamadır. Motorlu araçların trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının belirlendiği araç muayeneleri, belirli periyotlar arasında yaptırılmalıdır. Motorcu Blog sitesi olarak bu yazımızda motosiklet muayenesi için nasıl bir yol izlendiğini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini yazdık.

Araç muayenesinde yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından yapılan muayeneler, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunludur. Periyodik olarak yapılan muayeneler ile birlikte hem kendi güvenliğimiz hem de trafik güvenliği için motorun uygunluğu test edilmektedir.

Motosiklet Muayene Ücreti Fiyatları

Araç muayenesinde 3 farklı kategori bulunmaktadır. Buna göre 2016 yılı için geçerli olan muayene fiyatları listesi, şu şekildedir:

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 258,42 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Römork: 191,16 TL
Traktör, Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 97,94 TL

2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen beher ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir.

Örnek: 1 yıl muayenesi yapılmamış motosikletin ödemesi gereken tutar;

1 Aylık Gecikme Bedeli = 4.89 TL

12 x 4.89 = 58.7 TL

97.94 + 58.7 = 156.7 TL

Motosikletler Ne Zaman Muayeneye Götürülür?

İki ya da üç tekerli her motorlu taşıt, üç yaşını doldurduktan sonra her iki senede bir zorunlu muayeneye girmelidir. Muayene sonrasında motorun arkasına takılan bandrol, 2 yıllık süreci kapsamaktadır.

Motosiklet Muayenesi Nasıl Yapılır?


1- Öncelikle online randevu sistemini kullanarak muayene sürecini hızlandırabilirsiniz. Bunun için buraya tıklayarak online randevu alabilirsiniz.

2- Muayene öncesinde motorun trafik cezası ve OGS kaçak geçiş cezası gibi borçları olmadığından emin olmalısınız.

3- Gerekli evraklarınızı yanınıza almalısınız. (Motosiklet için ruhsat ve Trafik Sigortası yeterlidir.)

4- Muayene esnasında kask ve koruyucu gözlüğünüzün yanınızda olması gereklidir.

5- Muayene öncesi motosikletin muayeden geçebilmesi için gerekli bakımlarını,varsa eksiklerini mutlaka giderin.


Motosiklet Muayenesinde Nelere Bakılıyor?

Online randevu aşamasından sonra sıra makinesinden ya da Müşteri Kabul Görevlisi bölümünden sıra alarak muayeneye başlayabilirsiniz. Muayene için gerekli belgeleri ve ücreti hazırladıktan sonra muayene sıranız geldiğinde ücretinizi ödeyerek motorunuzun gerekli kontrollerinin yapılmasını bekliyorsunuz.

Periyodik Araç Muayenesi Sırasında Kontrol Edilen Noktalar:

Taşıt tanıtımı
Fren Sistemi
Direksiyon, Direksiyon sistemi
Görüş Özellikleri
Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı, Aydınlatma sistemi
Dingiller (Tekerlekler), Lastikler, Süspansiyon
Şasi ve Şasi Bağlantıları
Zorunlu Ekipmanlar
Gürültü Kirliliği, Gürültü Kirliliği Seviyesinin Kontrolü
Yolcu Taşıyan Araçlar için ilave kontroller

Muayene ardından sonuç raporunu ve diğer evraklarımızı teslim alıyoruz.

Motosiklet Muayene Değerlendirmesi Sonucu

Kusursuz: Aracınızın "Kusursuz" bulunması halinde, trafik belgeniz onaylanarak hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihiniz belirlenir.

Hafif Kusurlu: Aracınızın "Hafif Kusurlu" bulunması halinde, trafik belgeniz onaylanarak hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi belirlenir.

Emniyetsiz veya Ağır Kusurlu: Muayene sonucunda aracınızın "Emniyetsiz veya Ağır Kusurlu"bulunması halinde, eksiklikler tespit edilir ve bu sorunlar giderilmediği sürece rapor tamamlanmış sayılmaz. Eksiklikleri gidererek en geç 30 gün içinde, 1 defaya mahsus ücretsiz muayene tekrarı hakkınızı aynı istasyonda kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.