Motosiklet Kaskı Alırken Nelere Dikkat Edilir?


Motosiklet ekipmanları arasında en hayati öneme sahip olan kasklar, hayat kurtarıcı bir ekipmandır. Güvenli bir sürüş deneyiminin yanında kask takılması zorunlu bir uygulamadır. Ayrıca sadece şoför için değil motosiklete binen diğer yolcu için de kask takmak zorunludur!

Motosiklet kaskları malzemelerine ve modellerine göre birbirinden almaktadır. Özellikle motosiklet kullanmaya yeni başlayanlar, nasıl bir motorcu kaskı tercih edeceğini bilememektedir. Bu nedenle kask modellerini araştırmakta ve kullanımına uygun olanı bulmakta fayda vardır.

Motor kasklarında kullanılan malzemeler genellikte termoplastik, polikardon, kompozit fiber ve karbondur. Kask modelleri ise açık, kapalı, çenesi çıkan ve çene açık şeklinde kategorilere ayrılmaktadır. Genel ayrım ise Full Face Kask (Kapalı) ve Open Face Kask (Açık Kask) şeklindedir.

Sürüş güvenliği açısından kask seçiminde en iyi tercih, tam kapalı modellerdir. Full Face olarak bilinen tam kapalı kask modelleri, kafayı tam sarmakta ve yüzünüzü kapatmaktadır. Yine ses ve rüzgar yalıtımı konusunda da en iyi yalıtımı kapalı kask modelleri sapmaktadır.

Çeneden açılır kask modelleri, tam kapalı olanlara göre daha uygun fiyatlıdır. Şehir içi kullanımlarda fazla hız yapılmayacağını göz önüne alarak çeneden açılır kasklar, daha rahat bir kullanım sağlayabilir. Bu nedenle şehir için sürüşlerde bu modeller tercih edilebilir. Bu modellerin yanında Open Face olarak bilinen çenesiz ve tam açık kask modelleri de bulunmaktadır. Fiyat olarak oldukça düşük olan kask çeşitleri, sürüş sağlığı açısından pek tercih edilmemelidir.

Kask Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Motosiklet kaskı seçerken dikkat edilmesi gereken konuların başında onaylı olması gelmektedir. Sharp, DOT ve ECE gibi farklı derecelendirme kuruluşları tarafından motosiklet kasklarına onay ve derecelendirme verilmektedir.

İngiliz derecelendirme kuruluşu olan Sharp, bu testlerin içerisinde en güvenilir olandır. Farklı marka ve modellerdeki kaskları alarak 32 ayrı güvenlik ve darbe testine tabi tutar. Test sonuçlarını 1 ile 5 arasında yıldız vererek puanlar.

Bunun haricinde Güneş gözlüğü vizörü, buğu önleyici, UV filtre ve çizilmez camlı olması, iç astarının hijyenik, rahat ve çıkartılabilir olması gibi etkenlere de dikkat etmeniz gerekmektedir.

1 yorum:

  1. Yazınız için teşekkürler. Güvenlik her zaman kapalı kask kullanması daha iyi olacaktır. Paylaştığınız bilgilerle beraber, kask alırken kafa yapısına uygun olmasına ve kaskın ağırlığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.