Başlangıç Rehberi: Motosiklet Türleri


Motosiklet sürmeye başlamamış veya yeni başlamış kişiler, ne tür bir motosiklet seçecekleri konusunda bir hayli kararsız kalmaktadır. Chopper, Enduro, Naked, Racing, Scooter, Cross ve Toring gibi genel motosiklet türlerinin alt başlıkları da bulunmaktadır. Yeni başlayanların motosiklet seçiminde estetikten çok motosiklet ile ne yapmaları gerektiğine karar vermeleri gerekir.

Motosiklet kullanmaya yeni başlayanların düşük motor gücüne sahip, hafif ve uygun yükseklikte bir motor seçmeleri daha uygun olacaktır. Hafif bir motosiklette denge, hızlanma, yönlendirme ve fren gibi olayları daha rahat öğrenebilirsiniz.

Scooter

Scooter

Scooter, rahat bir sürüş sağlaması ve az yakması nedeniyle şehir içi kullanımlarda en uygun motosiklet türlerinden biridir. Bacakların motosiklet gövdesi içerisinde kalması, birçok kıyafet ile kullanımını da kolaylaştırmaktadır. Vites bulunmayan bu motosiklet türü, kadın sürücüler tarafından da tercih edilmektedir.

Scooter, kısa mesafeler için uygun bir tür olsa da genellikle düşük motor gücüne sahip olduğu için uzun mesafede kullanıma pek uygun değildir. Son yıllar Maxi-Scooter olarak adlandırılan büyük tekerlekli ve büyük hacimli motosikletlerin üretimi artmıştır. Maxi-Scooter tarzında uzun yol yolculukları rahat bir şekilde yapılabilmektedir.

İlerleyen aşamalarda vitesli ve büyük motosikletler kullanmak istiyorsanız, Scooter ile başlamak pek uygun değildir. Bunun nedeni ise Scooter ile diğer türlerin arasında sürüş ve tarz farklılıkları bulunmasıdır. Detaylı bilgi için Scooter Motosiklet Özellikleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cruiser / Chopper

Cruiser

Pat pat olarak da bilinen Chopper motosiklet modeli görüntüsü ve yüksek sesi ile öne çıkmaktadır. Teknik açısından bu motor türünün de diğer motorlara göre farklılıkları bulunmaktadır. Özellikle sürüş ve oturuş şekli, Cruiser'i diğer motosiklet türlerinden ayırmaktadır.

İki teker arasında bulunan geniş mesafe, trafikte diğer motosiklet türlerine göre sürüşü daha zor hale getirmektedir. Motosikletteki fazla metal aksam, aynı boyuttaki diğer motorlara göre %30-40 oranın daha ağır olmasına sebep olmaktadır. İleride diğer motosiklet türlerine geçmek isteyenler için başlangıç olarak pek uygun değildir. Daha fazla bilgi için Chopper Motosiklet Özellikleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Racing


Yarış motorlarının pistlerden yola uyarlanmış hali olan Racing motosikletler, oldukça yüksek performansa sahiptir. Motosiklete ilgi duyanlardan hız tutkusu öne çıkanlar Racing motorları tercih etmektedir. Şehir içinde gösteriş ve dikkat çekmek için de bu motorlar tercih edilmektedir.

Yeni başlayan kişiler için fazla hızlı olan bu motosikletler, yolcu ve bagaj taşıma konusunda pek uygun değildir. Yeni başlayacak motosiklet sürücüleri, Racing tercihlerinde 125 CC veya 250 CC'nin üzerinde tercih etmemelidir. Hatayı affetmeyen motosikletler olan  Racing türleri, dikkatli bir kullanım gerektirmektedir. Detaylı bilgi için Racing Motosiklet Özellikleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Touring

Touring

Hantal ve ağır olmaları nedeniyle şehir içi ulaşımda pek tercih edilmeyen Touring tarzı motorlar, seyahat için tasarlanmıştır. Yolcu ve bagaj taşıma konusunda oldukça fazla imkan sunan Touring motosikletler ile uzun yolda hiçbir problem yaşamadan seyahat etmeniz mümkündür.

Bu ağır motorların en düşük motor hacmi, 250 CC'den başlamaktadır.  Ağırlıkları nedeniyle yeni başlayanlar için pek tavsiye edilmeye bu motosiklet, uzun yolda keyifli ve rahat bir yolculuk adına bütün özelliklere sahiptir. Detaylı bilgi için Touring Motosiklet Özellikleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Enduro


Hem şehir içi ulaşımda hem de arazi şartlarında sağladığı kolaylıklar nedeniyle birçok motorcunun tercihi olan Enduro motosikletler, Türkiye için en uygun motosiklet tipidir. 125 CC'den 1200 CC'ye kadar geniş bir seçenek sunan Enduro motosikletler ile hem yüklü hem de yüksüz olarak şehir içi, şehirler arası ve engebeli yollarda rahat bir sürüş deneyemi yaşayabilirsiniz.

Düşük CC'li modellerin hafif olması, fiyat performans olarak uygun olması, rahat bir sürüş deneyimi sağlaması ve az yakması gibi nedenlerden dolayı motosiklete yeni başlayacak olanlar için de son derece uygundur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.